Reel Sektör ve Finans Sektör Temsilcileri KTO’da Bir Araya Geldi

22 Kasım 2018 , Perşembe 08:52

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) & Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Reel Sektör & Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantısı Kayseri’de yapıldı.

Reel sektör ve finans sektörünün temsilcilerinin katılımıyla Denizli, Konya, İzmir ve İstanbul’da gerçekleşen toplantının 5.’si Kayseri’de gerçekleştirildi.

Kayseri Ticaret Odası(KTO), Kayseri Sanayi Odası(KAYSO), Kayseri Ticaret Borsası ev sahipliğinde, KTO Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantı öncesinde TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile TBB Başkanı Hüseyin Aydın, basın mensuplarına açıklama yaptı.

TOBB Başkanı M. Rİfat Hisarcıklıoğlu, TBB ile TOBB’un birlikte bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, “Anadolu’da diyalog toplantıları düzenliyoruz. Denizli-Konya-İzmir-İstanbul’dan sonra şimdi Kayseri’deyiz. Bankalarımız, reel sektörün dertlerini dinlemek için sahaya indi” dedi.

Bu toplantılarla reel sektör ile finans sektörünün birbirini daha iyi anlayarak, ortak çözümler geliştirdiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Yani bu sıkıntılı süreci birlikte çalışarak atlatacağız. Her iki sektörün de güçlendirilmesine ihtiyaç var. Bu kapsamdaki önerilerimizi hükümete ilettik, iletmeye de devam ediyoruz. Reel sektörün ve özellikle de KOBİ'lerin finansmana ulaşma imkânlarının açık tutulması hayati önemde” şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu, son dönemde ekonomide olumlu gelişmeler olduğunu, ancak ekonomideki canlanmanın henüz istedikleri noktada olmadığını söyledi.

Bu konuda Oda ve Borsalardan gelen ve hükümete ilettikleri 4 sektördeki vergi indirimlerinin hayata geçtiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Hükümetimiz ilk adımı böylece attı. Sonrasında kısa çalışma ödeneği aktif hale getirildi. Dün de ödeme sıkıntısına düşen, düzgün mükelleflerin SGK borçlarına 60 ay vadelendirme sağlandı. Tüm bu önlemler piyasaya moral verirken, hükümetimizin ticareti desteklediğini gösteriyor” dedi.

Bu çalkantılı sürecin geçici olduğuna inandıklarını ifade eden TOBB Başkanı şöyle devam etti: “Türkiye’nin temellerinin sağlam olduğunu biliyoruz. Son 25 senede, iç ve dış kaynaklı, çeşitli kriz ve çalkantıyı atlattık. Hepsinin de üstesinden geldik ve yola devam ettik. Bu sıkıntılı günleri aşmak için, reel sektör ile finans sektörü el ele vermiş durumunda. Çünkü biz hepimiz Türkiye için varız. İnanıyorum ki, bu teker bu tümsekte kalmayacak”.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın da ''Bankalar Birliği olarak ekonominin olumlu yönde seyrettiğini söyleyebilirim. Reel sektörle biz finans sektörü olarak aynı gemideyiz. Hızlı koşuyoruz.. Elbette eksiklerimiz oluyor. Özeleştiri yapıyoruz ve yapacağız'' dedi.

Her iki sektör için de oldukça önem arz eden toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın’a teşekkür ederek; “Her iki kuruluş da, zor günlerin başından itibaren reel sektörün yanında oldular. İş dünyası Finans sektörünün varlık sebebidir. Her iki sektörde birbirine muhtaçtır. Biz olmadan finans sektörü, finans sektörü olmadan da reel sektör olamaz. Tarafların ortak dili konuşmaları ve hiçbir zaman görülmemiş bir şekilde yakınlaşmaları, bu zor süreci atlatacağımızı göstermektedir. İnşallah, bu yakınlık devam edecek ve ülkemiz 2023 hedeflerine ulaşacaktır. Yeter ki, bu birliktelik bozulmasın” diye konuştu.

Reel Sektör tarafından kendilerine iletilen sorunları dile getiren Başkan Gülsoy; "Bizler birbirimize rakip değil, birbirimizi tamamlayan unsurlarız. Zarar ettiği için faaliyetini durduran işletmenin hiç kimseye yararı yoktur, ancak herkes zarar görecektir. Mevcutlara sahip çıkılmalı ve yaşatmalıyız. Unutulmaması gereken şu konu şudur: Bu süreç mutlaka geçecek ve yeni projelerimizin finansmanını sizler sağlayacaksınız. Tarafların ortak dili konuşmaları ve hiçbir zaman görülmemiş bir şekilde yakınlaşmaları, bu zor süreci atlatacağımızı göstermektedir. İnşallah, bu yakınlık devam edecek ve ülkemiz 2023 hedeflerine ulaşacaktır. Yeter ki, bu birliktelik bozulmasın" ifadelerini kullandı.