MAHİR ELLER, KAYSERİ’YE DE NİTELİKLİ İŞGÜCÜ DESTEĞİ SAĞLAYACAK

19 Şubat 2019 , Salı 09:08

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV) ortaklığında Kayseri Ticaret Odası (KTO) işbirliğinde Kayseri’nin de aralarında bulunduğu 12 ilde yürütülen “Mahir Eller Projesi” ile 30 bin kişiye ulaşılacak.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen 15 Milyon Avro bütçeli “Mahir Eller Projesi” ile 30 bin kişinin mesleki becerisi belirlenecek, 15 bin kişinin mesleki yetkinliği belgelendirilecek ve 3 bin kişiye istihdam sağlanacak.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 18 Şubat’ta Kayseri’de düzenlenen basın toplantısına video-konferans ile katıldı. Hisarcıklıoğlu, “Mahir Eller Projesi ile mesleğinde usta olanlara, işinin erbabı olanlara bunu kanıtlama, tescilleme imkânı sunuyoruz” dedi.

“Mahir Eller Projesi”nin basın toplantısında konuşan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, “Mesleki yeterlilik belgesi ile çalışan kendi farkını ortaya koyuyor. Bilgisini, tecrübesini tescil ettiriyor, ehliyetini kanıtlıyor. İşverenin gözünde de istenen eleman haline geliyor. İşveren de nitelikli eleman istihdamı ile üretim ve hizmet sunma süreçlerini daha verimli hale getiriyor” dedi.

Gülsoy, Avrupa Birliği’nin finanse ettiği bu projede yer alan işverene önemli teşvikler verileceğine işaret ederek, “Mevcut çalışanlarının mesleki yeterlilikleri de proje kapsamında ücretsiz belgelendirilecek. Belge zorunluluğu kapsamında olan meslekler göz önünde bulundurulduğunda, bu projede yer almak firmalarımıza büyük avantaj kazandıracak” şeklinde konuştu.

Söz konusu toplantıya katılım sağlayan Melikgazi Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Dr. Memduh Büyükkılıç ise konuşmasında böyle bir projenin ilimizde gerçekleştirilmesindeki memnuniyeti dile getirmekle birlikte, söz konusu toplantıya ilimizde kamu kurum ve kuruluşlarının göstermiş oldukları ilgiden dolayı teşekkür etti.

KAYSERİ EKONOMİSİNE BAKIŞ

Kayseri Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Tuncay Çelik, Kayseri’nin makro-ekonomik verilerini analiz ederek “Ekonomik Panorama” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. İmalat sanayinin Kayseri ekonomisinin yüzde 40’ını oluşturduğuna dikkat çeken Çelik, katma değeri düşük olan metal eşya ve mobilya üretiminin imalat sektöründeki ağırlığını dile getirdi. Prof. Tuncay Çelik, “Kayseri’de üretim sektörünün çeşitlendirilmesine ihtiyaç var. İmalat sanayinin yüzde 30’unu oluşturan mobilya sektöründeki durgunluk, tüm il ekonomisini yavaşlatıyor” dedi. Çelik, nitelikli eleman bulmakta zorluk çeken Kayseri için Mahir Eller Projesi’nin sanayicinin ihtiyaç duyduğu elemanla eşleştirilmesi konusunda önemli olduğunu söyledi.

KTO Mahir Eller Projesi ekip üyesi Pelin Zenginobuz, Mahir Eller Projesinin detaylarını katılımcılarla paylaştı. Zenginobuz, “İki sene sürecek olan Mahir Eller Projesi; Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerini kapsıyor. Proje kapsamında söz konusu 12 ilde 30 bin kişinin mesleki becerisi belirlenecek, 15 bin kişinin mesleki yetkinliği belgelendirilecek ve 3 bin kişiye istihdam sağlanacak” diye konuştu.

Ekler