COĞRAFİ İŞARET AMBLEM KULLANMA MECBURİYETİ

10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 46 ncı maddesinde yer alan “Tescil edilmiş coğrafi işaretin veya geleneksel ürün adını kullanım hakkına sahip olan kişiler, söz konusu coğrafi işaret veya geleneksel ürün adını, amblem ile birlikte ürün veya ambalaj üzerinde kullanır. Coğrafi işaretler bakımından amblemin kullanılması zorunludur.” Hükmü uyarınca 10 Ocak 2018 tarihinden itibaren coğrafi işaretlerle birlikte amblem kullanımı zorunlu hale getirilmiştir.

İlimizin sahip olduğu coğrafi işaret tescilleri;

1-KAYSERİ PASTIRMASI(menşe)

2-KAYSERİ SUCUĞU(menşe)

3-KAYSERİ MANTISI(mahreç)

4-YAMULA PATLICANI(menşe)

5-TOMARZA KABAK ÇEKİRDEĞİ(menşe)

6-DEVELİ CIVIKLISI(mahreç)

7-İNCESU KARAEVREK ÜZÜMÜ(menşe)

8-BÜNYAN HALISI(mahreç)

9-YAHYALI HALISI(mahreç)

10-SOĞANLI BEBEĞİ(mahreç)

6769 Sayılı Kanunun 2 nci ve 46 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanan ve 29 Aralık 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Amblem Yönetmeliği ile menşe adı, mahreç işareti ve geleneksel ürün adlarına ilişkin üç ayrı amblem oluşturulmuştur. Coğrafi İşaret veya geleneksel ürün adlarını kullananların tescil türüne göre yukarıda sayılan Kayseri coğrafi işaretli ürünlerde bu amblemlerden menşe/mahreç türüne göre kullanması gerekiyor. Menşe adı ve mahreç işareti amblemlerinin zorunlu, geleneksel ürün adı ambleminin kullanımı ise isteğe bağlıdır ki Kayseri coğrafi işaret tescilli ürünlerinde Geleneksel ürün adı henüz bulunmamaktadır.

Ayrıntılı bilgi Türk Patent ve Marka temsilciliğimizden edinilebilir.

Saygılarımızla…